Καθημερινά γεύματα, συνταγές

Καθημερινά γεύματα, συνταγές

Η νηστεία του Αγίου τεταρτημίου ονομάζεται Μεγάλη Σάββατο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η ίδρυσή της. Παραδοσιακά, η Αγία Πεντηκοστή και όλες οι θεϊκές υπηρεσίες ξεκινούν με τους εβραίους της εβδομάδας των Σοβιετικών. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας το βράδυ την Κυριακή Συγχώρεση, όταν υπάρχει τελετή ή τελετή γενικής συγχώρεσης στο ναό.

Σαρακοστή βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη μνήμη του σαράντα μέρες νηστείας του Ιησού Χριστού, ο οποίος αμέσως μετά το βάπτισμα Του πήγε στην έρημο και νηστεία εκεί (Ματθ. 4, 2), καθώς επίσης και στη μνήμη του σαράντα ημερών νηστείας του Μωυσή (Εξ. 34, 28) και ο Ηλίας ( 3 Βασιλέων 19, 8).

Το γεγονός ότι η θέση δημιουργήθηκε από τους αποστόλους και διήρκεσε περίπου σαράντα ημέρες από την αρχή της ίδρυσής της, υπάρχουν στοιχεία από την αρχαιότητα, καθώς και το όνομα «Σαρακοστή» βρίσκεται συχνά στην αρχαία γραπτά μνημεία.

Ωστόσο, η νηστεία του Αγίου Δεκατέσσεριου μήνα (διήρκεσε 40 ημέρες) δεν παρατηρήθηκε ταυτόχρονα στην αρχαία Εκκλησία. Αυτό εξαρτιόταν από τον ανομοιογενή υπολογισμό των ημερών νηστείας και των ημερών που επιλύθηκαν. Στις ανατολικές εκκλησίες, η υπάρχουσα τάξη της τήρησης της Σαρακοστής έχει καθιερωθεί τον 4ο αιώνα.

Σαρακοστή αποτελείται από τα σαράντα ημερών νηστείας (Σαρακοστή) και Μεγάλη Εβδομάδα Σαρακοστή «για λόγους εξοικονόμησης πάθος» του Χριστού. Στα Αποστολική συντάγματα της Σαρακοστής, λέει, «Ναι, αυτό γίνεται γρήγορα (Σαρακοστή) πριν τη Σαρακοστή του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα)» (βιβλίο 5, κεφάλαιο Ι ..).

Οι αρχαίοι Χριστιανοί παρατηρούσαν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με ιδιαίτερη αυστηρότητα, αποφεύγοντας ακόμη και το πόσιμο νερό μέχρι το ένατο (τρίτο το απόγευμα) της ημέρας. Τα τρόφιμα τρώγονταν μετά την ένατη ώρα, τρώγοντας ψωμί και λαχανικά. Απαγορεύεται το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αυγά.

Οι κανόνες παρατήρησης της Μεγάλης Σαρακοστής αντανακλώνται επίσης στον Χάρτη της Εκκλησίας. Την πρώτη και την Μεγάλη Εβδομάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία διατάζει να κρατήσει μια ιδιαίτερα αυστηρή ταχεία. Τη Δευτέρα και την Τρίτη της πρώτης εβδομάδας, έχει συνταγογραφηθεί για να τηρήσει τον υψηλότερο βαθμό νηστείας: “Δεν συμβαίνει καθόλου δεν είναι σωστό.” Οι υπόλοιπες εβδομάδες νηστείας, εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές, είναι ξηρές. Τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται μαγειρεμένα τρόφιμα με λάδι (φυτικό έλαιο). Και μόνο στη Γιορτή του Ευαγγελισμού, αν δεν είναι στην Εβδομάδα του πάθους, επιτρέπεται στα ψάρια να τρώνε.

Η Εκκλησία καταδικάζει έντονα την παραβίαση της Σαρακοστής, αλλά με πνεύμα αγάπης και του ελέους του Θεού, δεν επιβάλλει τους κανόνες της νηστείας στο σύνολό τους για τα παιδιά, τους αρρώστους, οι αδύναμοι και οι ηλικιωμένοι, δεν τους απομακρύνει από τη συμμετοχή στη χαρά της κοινωνίας και του Πάσχα. Αλλά αδύναμα σώμα ως υγιή, απαιτούνται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής κάνουν τα έργα της αγάπης και του ελέους, καθώς και σε άλλες θέσεις, να κρατήσει την πνευματική έδρα των αμαρτιών.

Σε πολλές ύμνους και τροπάρια των υπηρεσιών της Μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία εξηγεί την αληθινή φύση της νηστείας ως μέσο πνευματική αναγέννηση: ένα χρόνο πνευματικό ηρωισμό, την εδραίωση η ίδια στην αυταπάρνηση, θυσία αμαρτωλές επιθυμίες. Επομένως, στους ύμνους η Εκκλησία καλεί το Άγιο Τέταρτο έναν ευχάριστο χρόνο νηστείας.

Loading...